Zij-instromer worden

Ben je toe aan verandering? Wil je graag met kinderen werken? Voor een baan gaan waarbij je echt van betekenis kunt zijn? Dan is het zij-instroomtraject iets voor jou. Wij gaan graag met jou het gesprek aan.

Je hebt een afgeronde hbo- of universitaire opleiding, daarmee kun je als zij-instromer direct als zelfstandig leraar voor de klas. Je hebt hiervoor een baan nodig in het basisonderwijs en je moet een geschiktheidsonderzoek afleggen met positief resultaat. Hierna kun je een passend scholingstraject volgen waarbij je in maximaal twee jaar je lesbevoegdheid behaalt.

Het Schiedamse onderwijs heeft gedreven leerkrachten nodig. Wij bieden mensen de kans die, na een andere carrière, de stap willen maken naar het onderwijs. Zij-instromers die hun eigen ervaring meenemen en zich een nieuw vak eigen willen maken.

Voor september 2022 hebben we weer ruimte voor nieuwe zij-instromers.  Binnenkort start de nieuwe selectieronde. Twijfel niet, dit is jouw kans!

Het is best hard werken. Maar dat is het wel waard! Bij Primo krijg je een unieke leerervaring. Binnen elke school van Primo werkt tenminste één zij-instromer. Al onze scholen zijn verantwoordelijk voor het opleiden van nieuwe collega’s.

Primo Schiedam en Hogeschool Rotterdam bereiden je voor op de volgende stap in jouw carrière, leerkracht binnen het basisonderwijs. Meld je aan bij Seda via pz@primoschiedam.nl.

Onderstaand stappenplan geeft je een indruk hoe een zij-instroomtraject eruit ziet:

 • Je solliciteert naar een vacature bij een van de scholen van Stichting Primo.
 • Wij vragen een geschiktheidsonderzoek aan bij een lerarenopleiding.
 • De assessoren die het geschiktheidsonderzoek afnemen beoordelen jouw kennis en ervaring aan de hand van je vooropleiding, en je maatschappelijke en beroepservaring.
 • Zijn je kennis en ervaring relevant, dan leg je een geschiktheidsonderzoek af. Daaruit blijkt 1) je kunt direct voor de klas of 2) je kunt niet direct voor de klas, maar volgt eerst een lerarenopleiding, eventueel met vrijstellingen.
 • Mag je direct voor de klas, dan stellen de assessoren die het geschiktheidsonderzoek afnemen vast wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een volledig bevoegd leraar te worden.
 • Je sluit met de school en een lerarenopleiding een scholings- en begeleidingsovereenkomst voor een periode van ten hoogste twee jaar.
 • Je staat voor de klas en volgt scholing voor de bevoegdheid die daarvoor nodig is. De school en de lerarenopleiding begeleiden je.
 • Uiterlijk na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Slaag je daarvoor, dan krijg je een getuigschrift en ben je een volledig bevoegd leraar!

Meer informatie
Mail met Seda via pz@primoschiedam.nl Zij beantwoordt graag al je vragen.

Om gebruik te kunnen maken van dit unieke aanbod moet je aan de volgende criteria voldoen:

 • Een afgeronde hbo-opleiding;
 • Affiniteit en ervaring met kinderen;
 • Met enthousiasme twee jaar willen investeren in opleiding en werk;
 • Je bent 4 dagen per week beschikbaar vanaf september 2022; 
 • Tot slot ben je bewust dat je geen vrije dagen hebt, buiten de schoolvakanties om.

Primo betaalt de opleiding en gedurende twee jaar werk je drie dagen in de week op een Primo school en ga je één dag in de week naar de Hogeschool Rotterdam. Deze vier dagen word je betaald door Primo. Primo investeert in jou en dat betekent dat je je voor een aantal jaren verbindt aan Primo Schiedam.


Yes, ik ben leerkracht

Het is hard werken maar na 2 jaar kan jij met trots zeggen: “Yes, ik ben leerkracht”. Kan jij alle criteria afvinken? Ga dan het avontuur aan en stuur je sollicitatie, met uitgebreide motivatie naar pz@primoschiedam.nl ovv zij-instromer.

Eerst even contact? Mail met Seda via pz@primoschiedam.nl.

Over Stichting Primo Schiedam

Stichting Primo is de overkoepelende onderwijsorganisatie voor openbaar (speciaal) basisonderwijs in Schiedam. Op onze scholen zijn alle kinderen welkom, ongeacht hun onderwijsniveau of sociale, religieuze of culturele achtergrond. Wij geloven dat het juist deze afspiegeling van de samenleving is waardoor kinderen zich op de breedste manier kunnen ontwikkelen. Behalve aan kennis en vaardigheden besteden we daarom op al onze scholen aandacht aan deze diversiteit. Dit doen wij binnen een veilige, uitdagende en hoogwaardige leeromgeving waar onze leerkrachten centraal staan.