Kindergemeenteraad

Kindergemeenteraad Schiedam

Hoe betrekken we jonge Schiedammers bij de manier waarop Schiedam wordt bestuurd?

Uit eerdere projecten van de Kleine Ambassade bleek dat kinderen het heel belangrijk vinden dat beleidsmakers ook naar hun mening vragen. Daarom willen we kinderparticipatie in gemeentebeleid bevorderen en kinderen leren hoe je via het beleid van de stad een verschil kunt maken voor kinderen (en volwassenen) in je omgeving.

Breng kinderen, bestuur en stad dichter bij elkaar

Vanuit de behoefte om participatie te bevorderen, ontwikkelde de Kleine Ambassade de Kindergemeenteraad Schiedam. Een uniek initiatief: in geen enkele andere gemeente in Nederland worden kinderen op deze manier betrokken bij het gemeentebeleid. Met de Kindergemeenteraad worden kinderen, het bestuur en de stad dichter bij elkaar gebracht.

Kindergemeenteraad adviseert de gemeente

De 22 kinderraadsleden vertegenwoordigen alle 22 scholen uit de 9 wijken van Schiedam. De raad is daardoor in alle opzichten representatief voor de stad. De kinderen verbinden zich voor twee jaar aan de Kindergemeenteraad. Zij zitten dan in groep 7 en 8. Middels lessen en excursies verdiepen de kinderen zich in verschillende beleidsterreinen. Op basis van hun bevindingen adviseren ze het bestuur van de stad.

De Kindergemeenteraad is een succes: bij de laatste sollicitatieronde werd er weer in grote getale gesolliciteerd. In september 2017 installeerde Burgemeester Lamers alweer de vierde kindergemeenteraad!

Solliciteer nu

Schiedam zoekt nieuwe Kindergemeenteraadsleden. Zit jij nu in groep 6 en wil je graag meedenken en meepraten over wat er in jouw stad speelt? Download het sollicitatieformulier op de site van de Kleine Ambassade en stuur het voor 3 juni 2019 op. Dinsdag 11 juni krijg je te horen of je wordt uitgenodigd voor de sollicitatiedag. Die sollicitatiedag vindt plaats op woensdagmiddag 26 juni. Houd deze dag dus vrij in je agenda.